Elérhetőség

Telefon: 62 / 202 018 kapcsolat@kiwigrafika.hu

Költségelemzés, avagy hogy jönnek ki egy komplett, profi weboldal elkészíttetésének árai

Egy profi weboldal elkészítéséhez számos, együttműködő szakterület munkájára van szükség. Programozók, tervezők, dizájnerek és tartalomfejlesztő szakemberek együttes munkája teheti sikeresebbé a te weboldalad is.

Tervezés

A tervezés az első lépés, itt születik meg először a megrendelő, a te fejedben a weboldalad terve. Jó esetben már sikerült eldöntened, hogy miért szeretnél új weboldalt, s mik azok a fő célok, melyeket el szeretnél érni vele. Jelen szeretnél lenni az interneten? El szeretnéd adni a szolgáltatásod? Reputációd építenéd azzal, hogy mindenki számára elérhetővé teszed az eddigi munkáidat?

Ha még nem teljes a kép, az nem jelent problémát, hiszen a weboldalkészítéssel megbízott vállalkozás segít pontosan megfogalmazni céljaid. Szintén az ő feladatuk, hogy az általad megálmodott dolgokat átültessék a szakemberek, s a technikai megoldások nyelvére.

UI és UX dizájn

User Interface

Az UI (User Interface, felhasználói felület) és UX (User Experience, felhasználói élmény) dizájn az, amit korábban csak webdizájnként említettek. Mivel mindkettő életbevágóan fontos a weboldalad számára, így egyiket sem lehet kihagyni a dizájnkészítés során.

Az UI segít meghatározni azt a felületet, amit a látogatóid látnak majd. Ez lesz a weboldalad vizuális megjelenése, a klasszikus értelemben vett dizájn. Színek, elemek, ezek elhelyezkedése és összjátéka.

User Experience

Az UX pedig azért felel, hogy a weboldalad könnyen használható, ergonómikus legyen a látogató számára. De még ennél többet is tud, a weboldalad elemeinek kialakításával és elhelyezésével képes azt elérni, hogy több és több látogató haladjon az általad megtervezett cél fel.

Egy példa, hogy jobban megérthesd az UI és UX dizájn közötti kapcsolatot: el szeretnél adni egy terméket, s azt szeretnéd, hogy a weboldaladra látogató emberek azonnal lássák az ajánlatot, s lehetőleg minél többen meg is vegyék. Az UI dizájn feladata olyan gomb vagy más elem megtervezése, amely szép és arra csábít, hogy rákattintsanak, és megvegyék az adott terméket. Az UX dizájn pedig azért felel, hogy egy a gomb vagy más weboldal elem olyan helyre kerüljön a weboldalon, ahol a lehető legtöbben látják, s az egész weboldal erre az elemre irányítsa rá a látogató figyelmét.

Láthatod, hogy egy modern weboldal tervezésénél kiemelkedően fontos, hogy szakértők tervezzék meg a kinézetet, mely ráadásul tökéletesen kiszolgálja az általad megadott célokat.

SEO és tartalomkészítés

Természetesen a weboldalak elkészítésekor gondolni kell a keresőoptimalizálásra (SEO, Search Engine Optimisation) és a tartalomkészítésre is. Manapság már nem kerülhető meg a Google keresője, így érdemes olyan weboldalt létrehozni, amely tökéletesen megfelel a keresőóriás minőségi feltételeinek.

Egyszerűen megfogalmazva: minél inkább keresőbarát lesz a honlapod, annál több ingyen látogató fog érkezni a Google keresőből a weboldaladra.

Itt, a SEO résznél kell megemlíteni a reszponzivitást is, amely azt jelenti, hogy az elkészült weboldalad ugyanolyan tökéletesen jelenik meg az asztali számítógép nagy képernyőjén, mint egy tablet kisebb, vagy egy mobiltelefon sokkal kisebb kijelzőjén.

Fontos, hogy a weboldalakra érkező forgalom már több mint 50%-át a mobilról érkező látogatók teszik ki, így ha a weboldalad nem jelenik meg jól a mobil eszközökön, akkor lemondasz a látogatók (vásárlók) feléről. Szintén fontos az a tény is, hogy a Google keresője kétféle találati listát mutat a látogatóknak, egyet az asztali számítógépről érkezők számára, s egyet a mobil eszközökről kereső felhasználóknak. Így ha a weboldalad nem reszponzív, akkor meg sem jelenik majd a mobilról keresők találati listáin!

A minőségi tartalom a lényeg

További látogatókat érhetsz el a tartalomfejlesztéssel. Ez egy folyamatos feladat, melyet már számos weboldalkészítő cég is elérhetővé tesz a számodra, de önálló tartalomkészítő vállalkozások is találhatóak a piacon.

A Google pár éve bevezetett változásainak köszönhetően azok a weboldalak, melyek folyamatosan tesznek közzé releváns tartalmat, hatalmas előnyt élveznek a Google kereső szemében, s nagyon sok ingyen látogatót kapnak. Így érdemes elgondolkoznod azon, hogy mi lehet rendszeres tartalom a weboldalad számára. Akár kapcsolódó érdekességek, akár a saját munkádból származó esetleírások megfelelnek, ezek ráadásul még növelik is a reputációdat a látogatók szemében: aki ilyen tartalmat tesz közzé a weboldalán, az csakis szakember lehet!

A weboldalad elkészültekor érdemes néhány kezdő bejegyzéssel indítani, majd később heti, kétheti, havi, stb. rendszerességgel újabb és újabb bejegyzéseket közzétenni a weboldaladon.

Programozás

Természetesen a tervezők, UI és UX dizájnerek, SEO és más szakemberek által összerakott koncepciót, illetve az általad megálmodott dolgokat a programozók rakják össze kész weboldallá.

Egy jó programozó csapat képes együtt dolgozni, és számos olyan feladatot is elvégez, amelyet te nem is látsz közvetlenül a weboldalon. A minőségi weboldal ugyanis szabványos kódokból épül fel, s olyan megoldásokat alkalmaz, amelyet a Google is értékel, s megvalósításuk esetén több látogatót küld a weboldalra. Ez fordítva is igaz, hiszen a nem szabványos, lassú és használhatatlan weboldalak különféle büntetéseket kapnak a Google-től, amely akár a keresőből érkező látogatók számának elapadását is magával vonhatja.

Ezek a hibák természetesen az oldaladra érkező látogatóidnak is szemet szúrnak, akármilyen szép és jól megtervezett is a weboldal, a látogatóid azonnal elhagyják, ha nagyon lassan töltődik be, vagy a számítógépük, mobiltelefonjuk lefagy tőle, vagy hibaüzeneteket dob fel.

Nincs is annál elkeserítőbb, amikor van egy tökéletes kinézet és használhatóság, amit a nem hozzáértő programozók összehánynak, tönkre téve ezzel a többiek munkáját.

Összesítés

Jó eséllyel azt is tudni szeretnéd, hogy mekkora költséggel jár egy profi weboldal elkészítése. Mivel minden weboldal más és más, és a fejedbe senki sem láthat be, árajánlatot egy konzultáció után kaphatsz. Itt mondod el a céljaid és terveid, és ugyanitt derül ki, mire is lesz pontosan szükség.

Az általánosságban elmondható, hogy már egy alap weboldal is 100.000 forint körül kezdődik, itt már dizájner és programozó is szükséges. Az olyan profi weboldalak, amelyek a fent említett szakemberek együttes munkájának eredményéül születnek meg, ennél magasabb áron érhetők el.

Mivel a weboldal egyben befektetés is, érdemes jól átgondolnod a céljaid, s olyan referenciákkal rendelkező webfejlesztő csapatot választanod, akik a fentiekben áttárgyalt szolgáltatásokat biztosítják számodra. Így érheted el biztosan, hogy az elkészült weboldal ne csak szép legyen, hanem pontosan az általad megálmodott célokat is szolgálja!